Gyásztanácsadás

Veszteségeink okozta fájdalmak enyhítése, a kritikus időszak átsegítése a fájdalom megélésének lehetőségével.

 

Szeretett személy elvesztése

Életünk talán legnehezebb szakasza az, amikor egy szerettünket kell elgyászolnunk. Mélységes, fájdalmas és elviselhetetlen a számunkra, s nem hisszük, hogy képesek vagyunk elengedni őt.

Kedves Olvasóm! A fájdalom, a reménytelenség félelmetes érzés most. Beszélne róla nekem, hogy megismerhessem?

Prenatális és Perinatális veszteség

Meg nem értett fájdalom, melynek súlyát gyakran csekélyre mérik. A meg nem született gyermek, illetve a szüléskor eltávozott gyermek elvesztése, elgyászolása épp olyan fontos és szükséges, mint bármely más szerettünk elgyászolása.

Kedves Édesanya, Édesapa! Ez most leírhatatlan fájdalom, amit súlyosbít a társadalom közönye sokszor. Nem kell elnyomnunk azt a fájdalmat, amit joggal érez, lehet és kell is gyászolni.

Munkahelyi veszteség

Környezetünk átalakulása, eredményeink és céljaink füstté válása s a jövő bizonytalansága. Munkahelyünk elvesztése sok negatív érzést vált ki belőlünk, amelynek feldolgozása elengedhetetlen ahhoz, hogy újult erővel, lendülettel és izgatottsággal vághasson bele az újba.

Klímagyász

Viszonylag új veszteségélményként jelentkezett az utóbbi években a Földdel kapcsolatos kritikus élmények, a félelem, hogy lakhelyünk visszafordíthatatlanul megváltozik kedvezőtlen irányba. Az ehhez kapcsolódó gyász megélése nehéz feladat, hiszen a folyamat nem lezárult, hanem épp a gyászoló átéli a veszteséget, továbbá a veszteség maga is nehezen megfogható. A klímagyásszal párosuló szorongás oldása nagy hangsúlyt kap a tanácsadás során.